2011. március 14., hétfő

Rádiót hallgat legeltetés közben a celeb juhász - Bobkó Anna cikke 2010.03.04.

"Csanádpalota - Szerepelt dokumentumfilmben, színjátszókörbe jár, és a TV 2 is forgatott már nála – a csanádpalotai Szikszai István új generációs, sokoldalú juhász, aki rádiót hallgat legeltetés közben, és éjszakánként kamerával őrzi a nyáját.

Apróhirdetésben kerestek juhászt Hódmezővásárhelyre lapunk hasábjain. Felhívtuk, és egy férfihang elárulta: sokan jelentkeztek a munkára, ám ő és a kiválasztottja sem beszélne szívesen a teendőkről.

– Maguknak való emberek ezek, kivonulnak a társadalomból – jellemezte az ismeretlen férfi a juhászokat. Ha hiszünk neki, akkor a csanádpalotai Szikszai István a kivétel, aki erősíti a szabályt.

Az 51 éves férfi többgenerációs juhászcsaládból származik. Ükapja, dédapja is ezzel foglalkozott. István kilencéves volt, amikor megkapta legelső birkáját, azóta egyfajta génbankot alakított ki. Különleges fajtát, cigáját tart, amelyből kevesebb mint kétezer példány él az országban, közülük 250 az ő tanyáján.
 

Fotó: Veréb Simon
– Gyerekkoromban mehettem volna a Balatonra a rokonokhoz is, de nekem nem az volt a kirándulás, hanem amikor a nagybátyámnál lehettem Nagylakon a juhokkal – hallottuk Istvántól, aki naponta nyolc-tíz órát tölt a nyájjal. Míg nagyapja vándorjuhászként egészen Győrig elgyalogolt a juhokkal, Big Bill, István szamara csak Csanádpalota határáig vezeti ki a 250 fős birkasereget.

Hogy legeltetés közben se unatkozzon – azonkívül, hogy nyáját és a természetet figyeli –, a csanádpalotai juhász általában a Kossuth rádiót hallgatja. Korábban könyvet is vitt magával, még holdvilágnál is képes volt azt bújni, ám mostanra csak szemüveggel látná a sorokat. Ebből azonban olyan sokat eltört munka közben, hogy egyszerűbbnek találta, ha csak otthon olvasgat.

Fotó: Veréb Simon

Bár szabadideje lenne szerepe megtanulására – a sokoldalú juhász ugyanis a csanádpalotai Kelemen László Színtársulat tagja –, rendre csak a fellépések előtt biflázza be a sorokat.

– Pár évvel ezelőtt a falubeli bolondlakodalomban rosszul lett a vőlegény. Megkértek: ugorjak be helyette, nincs sok szöveg, majd kitalálok valamit. Olyan jól sikerült a dolog, hogy a színjátszókör rendezője elhívott a következő megbeszélésre, ahol rögtön a kezembe is nyomták a szerepemet – emlékezett vissza István, aki jelenleg Radóc kegyelmes urat alakítja Rejtő Jenő Egy görbe éjszaka című humoros történetében. Nem ódzkodik a szerepléstől: a Duna televízió dokumentumfilmjében például a juhászmesterségről beszélt. De a TV 2 is forgatott már nála, méghozzá a Celebműszak című műsor egyik részét, amelyben Csonka Andrást tanította meg birkát fejni.

Amikor István a színtársulattal szerepel, családtagjai helyettesítik a tanyán. Három lánya és három unokája rendkívül büszke a nagypapára, aki abban bízik, hogy amikor eljön az ideje, a most 15 éves fia veszi át tőle a vállalkozást.

Naplementéből jósol időjárást
Bár a modern kori juhászkodás sok mindenben különbözik a régi korokétól, akad, amit most is ugyanúgy csinálnak. Szikszai István például a naplementéből és a hold udvarából meg tudja jósolni, másnap milyen idő lesz. – Ha vörös az ég alja, és alul van egy kék csík, esni fog, ha udvara van a holdnak, szintén. De esőt jelez az is, ha veszekszenek a juhok, ha viszont játszanak, napsütéses idő várható – magyarázta a csanádpalotai juhász.

Kamera a disznóól felett
Szikszai István díjnyertes juhai messze földön híresek. A kuriózumnak számító cigáják közül előfordult, hogy elloptak néhányat, ezért a csanádpalotai juhász kamerát szereltetett tanyájára, a disznóól fölé. Ám a tolvajok nemcsak a juhokat pécézték ki maguknak: az egyik disznót is ellopták, de az másnap megdrótozva visszaszökött."

forrás:
http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/radiot_hallgat_legeltetes_kozben_a_celeb_juhasz_/2144768/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése