2011. március 30., szerda

Ferge Roland - Cigája

2007 folyamán az instruktorom, Ferge Sándor fia egy kisfilmet készített nálam, rólam, a juhaimról. Ez a forgatás is egész nap tartott, de megérte Roland fáradozásait, hiszen Berlinben nagy sikert aratott.

A film alatt magyar népzene szól, duda, ill. furulya kísérettel. Nekünk eredetiben megvan! Éééés nagyon szuper! Ha fenn van a neten, belinkelem. Ki keres, az talál!

http://www.gyerekszemfilmfesztival.hu/flowplayer/FlowPlayer.php?url=http://www.gyerekszemfilmfesztival.hu/downloads/filmek/cigaja.flv

Bár ennek a minősége nem tökéletes, de azért hatásos kis film!!! (14:59 a műsoridő)

Most pedig jöjjön egy cikk, melyben "Roland berlini filmsikere" -ről szól.

"Egyik elismerést a másik után nyeri dokumentumfilmjeivel Ferge Roland, a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tizedikes diákja, a Makói Videoműhely tagja. A 16 éves diák Magam című tízperces alkotásával nemrégiben nyerte el a berlini médiafesztivál Aranycsapó Díját.

A 16 éves Ferge Roland Cigája című, a csanádpalotai Szikszai István juhászról készült alkotása nemrégiben elnyerte a 14. diákfilmszemle fődíját. A Cigája és a Roland nagymamájáról szóló Magam című rövidfilm tavaly a Gyermekszem filmfesztivál fődíját érdemelte ki. A sorozat idén is folytatódott, a közelmúltban rendezett IV. országos középiskolai videofilmszemlén a Magam a harmadik helyezést érte el, s ez a film kapta meg több mint 50 alkotás versenyében a 17. berlini médiafesztivál Aranycsapó Díját is.

Roland még nyolcadikos korában kapcsolódott be a Németh László Gimnázium és Általános Iskola Gaál Györgyi médiatanár által vezetett fotó-videostúdió munkájába.
– Először a fotózás érdekelt, itt megtanultam a képszerkesztést, ami a videózásnál is jól jött. A fordulat akkor következett be, amikor látogatást tettünk a makói városi tévénél, ahol találkoztam Czibolya Kálmánnal, a videoműhely vezetőjével – mondta Roland, aki eddig három nagyobb és több kisebb filmet készített. A két díjnyertesen, azaz a Cigáján és a Magamon kívül a szarvasi Makai Jánossal közösen forgatták a Hálóba akadva címűt, amely szociográfiai pontossággal mutatja be egy halász életét, munkáját.

– A berlini médiafesztiválon Aranycsapó Díjjal jutalmazott tízperces Magam című dokumentumfilm nagymamám története. Képek segítségével szerettem volna bemutatni az életét, s azt, hogy egyedül maradva hogyan telnek a hétköznapjai. A kész film első kritikusa főszereplője volt, s tőle pozitív kritikát kaptam – mondta a 16 éves diák. Roland akkor készíti alkotásait, amikor azt iskolai teendői megengedik. Nem titkolja, felnőtt korában is ezzel szeretne foglalkozni. Díjnyertes munkáját már vetítették Budapest egyik mozijában a nagyfilm előtt."

forrás:
http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/roland_berlini_filmsikere/2059685/

Kép a filmből:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése